Ere-Perspenning

De ere-perspenning GSJ is naar een idee van Kees Wiese, ontworpen door de graficus Harry Kasimir op basis van de oude politieperspenning, die in de jaren vijftig in de grote steden als officiele perslegitimatie dienst deed. Hij bestaat uit twee ronden metalen platen, die aan een oog over elkaar scharnieren. Op de voorzijde van de eerste plaat staat het gestileerde Groninger stadswapen met de tekst "ERE PERSPENNING"; op de achterzijde wordt een portretfoto geplakt van degene aan wie hij is uitgereikt. Op de voorzijde van de tweede plaat wordt de naam gegrafeerd van degene aan wie de penning "wegens grote verdiensten" wordt verleend en de datum waarop dat geschiedt. Het logo van de GSJ met de tekst "Groninger Studie Journalistiek" siert de achterzijde van de tweede plaat.

De eerst ere-perspenning werd op 27 november 1995 verleend aan prof. dr. M.L. Snijders.

De tweede ere-perspenning werd op 21 maart 1997 uitgereikt aan de heer A.A.M. Schuurmans tijdens zijn afscheidsreceptie als hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden en voorzitter van de GSJ.

De derde ere-perspenning werd op 16 maart 2000 uitgereikt aan de heer J. de Vries bij diens afscheid als voorzitter en bestuurslid.

De vierde ere-perspenning werd op 16 mei 2001 verleend aan prof. dr. H.W. Tromp, een van de oprichters van de GSJ, die zich als bestuurslid niet voor herbenoeming beschikbaar stelde.

In 2006 kregen de scheidende hoogleraar Lockefeer en de mede-oprichters van de GSJ, prof. dr. H. Renner en K. Wiese, de ere-perspenning.

Ere-perspenning
Klik op het plaatje voor een vergroting.